torsdag den 25. oktober 2018

Når jeg bruger modeller

Jeg har i øjeblikket 3 modeller der står model for mig. En ung mand og 2 to modne.

Det at have model i atelieret er som regel personen selv der henvender sig. Så mødes vi i mit atelier hvor vi prøver at samarbejde for første gang. Kan vi lide hinanden som samarbejdspartnere så fortsætter samarbejdet. Mine modeller aflønnes med små malerier eller tegninger i ny og næ som de fx kan hænge op i deres hjem eller bruge på deres hjemmeside.

Det er mest mænd der ønsker at være en kvindelig kunstners private model. Alle har de deres årsag til det. Mange synes det er en ære at stå model for en kvinde privat. Sådan har kvindelige modeller det naturligvis ikke. Det er noget man kan have sammen mand og kvinde. Det har ikke noget med ens seksuelle observans at gøre. Jeg aner faktisk ikke hvilken seksuel observans mine modeller har. Men han/hun er ikke genert kan man sige. Eller også er han/hun så genert at det er et problem for vedkommende og vedkommende bruger det som en slags terapi.

Det der er vigtigt er at manden ligner en mand og kvinden ligner en kvinde når de skal males eller tegnes men det kræver også en hvis fysisk funktionalitet at være model. Det er en fordel at være fleksibel og assymetrisk i sin bevægelighed.

Hos mig handler det ikke kun om at gengive vedkommendes krop. Det handler også om at høre hvad modellen siger, opleve deres personlighed og på denne måde få noget af deres personlighed med over i maleriet ved hjælp af fx farver former og genstande. Derfor findes der ting som fx en guitar, naturen og en pistol i mine malerier.

Modellen og hans/hendes indtryk på mig er min allerførste inspiration. Når modellen er foreviget er det min/kunstnerens tur til at gøre motivet færdigt ved at skabe en historie og en sammenhæng der virker naturlig for billedet. Der skal også skabes en forgrund, en mellemgrund og en baggrund der skaber dybden ind i billedet. Disse ting gøres ved hjælp at teknikker og farver og her spiller kunstnerens egen erfaringer en stor rolle. Så resten af værket skabes i enrum uden model.