søndag den 4. november 2018

Debat 1. Hvornår skal det slutte?

Der må være en grænse for hvordan en mand kan tillade sig at opføre sig overfor en kvinde/elev uanset udseeende og alder:

"Tidligere professor efter sexchikanesag: »Vi fejrer det store mandlige geni, der opfører sig vildt og vanvittigt, er i sine drifters vold og bruger sin magt«
Kunstakademiets ledelser har overladt professorskoler for meget til sig selv, erkender tidligere rektor Mikkel Bogh.

Beretningerne i lørdagens Politiken om sexchikane og magtmisbrug på en af Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler er »rystende«.

Det mener direktør for Statens Museum for Kunst, Mikkel Bogh, som var rektor på akademiet i 2005-2014 og dermed havde ansvar for institutionen, da et af de nævnte eksempler på chikane ifølge flere studerende fandt sted i 2013.
»Det er utrolig modigt og afsindigt vigtigt, at nogle tidligere studerende og tidligere undervisere stiller sig frem. Jeg har aldrig hørt om noget lignende i de ni år, jeg var på akademiet«, siger den tidligere rektor, der skiftede til SMK i 2014".

I Politiken i Danmark kører en me too sag om seksuelle krænkelser mellem professor og elever på Det Danske Kunstakademi. Det er et udtryk for at mændene sidder fast på magten i kunstlivet:

"Tidligere studerende på Kunstakademiet i debatindlæg: Vi har været vidner til og selv oplevet seksuelle krænkelser, magtmisbrug og krænkende adfærd udført af en professor
Siden foråret 2018 har vi undersøgt magtmisbrug og sexkrænkelser på Kunstakademiets Billedkunstskoler og har fundet, at de er udtryk for grundlæggende strukturelle problemer.

FOR ABONNENTER
Vi har siden det tidlige forår 2018 udført et undersøgende arbejde omkring magtmisbrug og seksuelle krænkelser, som har fundet sted på Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler under vores tid som studerende og ansat".


Politiken 2/11 - 2919


SAGEN KORT

Sexchikane på Kunstakademiet

I maj forlod en professor på Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler sin stilling efter en anklage om sexchikane mod en studerende i 2013.

Rektor blev informeret om sagen fra en ikkeinvolveret part allerede i 2015, men dengang fik sagen ingen konsekvenser. Først tre år senere førte sagen til, at professoren fratrådte sin stilling, og med sig havde han seks måneders løn og et ekstrabeløb på en halv million kroner, viser en aktindsigt.

I lørdagens Politikenrettede tidligere studerende og en tidligere underviser skarp kritik af akademiets ledelse for at neddysse sagen og opretholde en tavshedskultur.

I søndagens Politikenrettede flere, blandt andre formanden for Billedkunstnernes Forbund, kritik mod professorskolemodellen og efterlyste reformer på akademiet.