lørdag den 29. december 2018

Benny Andersen - om lidt er kaffen klar

Jeg kendte Benny Andersen lidt personligt. Han kom i de samme kunstneriske kredse i Dansk Forfatterforening som jeg selv. Han blev en gammel mand. Det fachignerende ved Benny Andersen var at han, hvilket man ikke tror fordi han er "stor i munden og i pennen", var en meget lille mand der var virkeligt genert og forsigtig. Han havde valgt sig en stor matrone (i forhold til ham) som kone der førte ham rundt. Men kvinderne i Bennys liv dvs. Hans hustruer var også hans muser. Han havde en kone der blev helt vild i varmen hver gang han viste hende et digt. Du kan tro det motiverer sagde han. Det var faktisk for at imponere sin egen kone at Benny begyndte at skrive digte. Det skulle man jo ikke tro om sådan en "stor" mand. Men vi der kendte til ham holdt af ham for han var en virkeligt flink fyr. Han døde her i efteråret og jeg savner hans humoristiske stemme i mit indre øre. Jeg kom til at tænke på ham da jeg gik rundt nøgen med min kæreste lige efter et bad. Så her får I et citat af Benny Andersen fra Euroman. Citatet viser noget om at selvom man kan være født lille så kan man godt være stor:

”Min far var murerarbejdsmand, og han kunne noget med ord. Han snakkede røversprog og ’bakkede snagvendt’. Han lavede skæg med vante vendinger og sagde fx: ”Ved I børn, at en kat kan skyde?” Og vi svarede: ”Kan en kat skyde, far?” ”Ja, den kan både skyde ryg og genvej.” Det satte jo virkelig noget i gang. Jeg fik det at lege med ord ind med fadermælken, og det er blevet ved siden. Jeg har adskillige planer og projekter med digte, tegninger og alt muligt, så jeg har slet ikke tid til at kradse af.”

Men døde gjorde Benny. Nu vil jeg gerne præsentere jer for en meget kendt sang Benny Andersen har skrevet og komponeret og som Lars Lilholt og Kim Larsen har sunget der netop handler om at være 2 der går i bad. Den kommer fra Svantes viser som er en digtsamling:

Om lidt er kaffen klar

Melodi: Benny Andersen - Tekst: Benny Andersen

Se, hvilken morgenstund!
Solen er rød og rund.
Nina er gået i bad.
Jeg' spiser ostemad.
Livet er ikke det værste man har
og om lidt er kaffen klar.

Blomsterne blomstrer op.
Der går en edderkop.
Fuglene flyver i flok
når de er mange nok.
Lykken er ikke det værste man har
og om lidt er kaffen klar.

Græsset er grønt og vådt,
Bierne har det godt.
Lungerne frådser i luft.
Åh, hvilken snerleduft!
Glæden er ikke det værste man har
og om lidt er kaffen klar.

Sang under brusebad.
Hun må vist være glad.
Himlen er temmelig blå.
Det ka jeg godt forstå.
Lykken er ikke det værste man har
og om lidt er kaffen klar.

Nu kommer Nina ud,
nøgen, med fugtig hud,
kysser mig kærligt og går
ind for at re' sit hår.
Livet er ikke det værste man har
og om lidt er kaffen klar.