lørdag den 19. januar 2019

Ribe Domkirke og Ribe Gamle Arrest

Det tog 4 timer at køre i bil fra Nordsjælland til Ribe. Vi var her kl 13.30. Så spiste vi frokost i stående taffel ved bilen og begav os til Ribe Domkirke så vi kunne se den inden den lukkede. Domkirken er en flot middelalderkirke og vi så en udstilling der hørte til lidt oppe i tårnet. Vi blev enige om at bestige hele tårnet men havde vi vidst hvor mange trapper der var havde vi nok kviet os lidt. Men udsigten ud over Ribe som er en smuk gammel middelalderby var bestemt smuk.

Udstillingen handlede om reformationen og det blev klart at med Luthers revolution så kom der helt nye tider for folkene i Danmark bl.a med Gudstjenester på dansk og danske bibler. Hvor fjern må Gud da også have været hvis det udelukkende er en præst der kan høre ham. Jeg synes det er godt at den reformation kom. Det har betydet meget for alle kristne mennesker mulighed for selv at finde sin tro og selv kommunikere med Gud.

Nede i selve kirkerummet der er korsformet har Carl Henning Pedersen dekoreret alterpladsen med nogle flotte flisemosaikker på væggene, mosaikvinduer og abstrakte engle malt i en hvælving i loftet. Vi var meget enige om at det har han gjort godt. Kristne motiver i abstrakt figurativ stil giver et smukt liv i kirken.

Det er svært at parkere i Ribe men vi har overlevet ved hjælp af en gåtur. I det hele taget er Ribe fuld af gåture og trapper op og ned og her er ikke så mageligt som København.

Hotellet "Den Gamle Arrest" ligger i den gamle arrest i Ribe. Et smukt middelalderhus med mange trapper, skæve vægge og små rum der engang har indeholdt 2 fanger. Det er ikke rigtig til at forstå at den celle vi bor på er en 2 personers celle. Det er dårligt så stort at en kunne bo her. Og bad og toilet på gangen. Nå men så har vi prøvet det. Prøvet at bo i en celle som en rigtig kriminel i gamle dage.

Da jeg var ung studerende gjorde jeg faktisk rent i en politigård - også i cellerne. Men hvordan det må være at opholde sig årevis alene med sig selv i sådan et lille rum er ubegribeligt.

Og den gang var der nok ikke gourmetmiddag med 4 retter. Kl. 18 skal vi gå ned i restaurenten og nyde at vi ikke er rigtige fanger. Vi forestiller os det bare. Men det er for sjov.